Duurzame inzetbaarheid vergroten door Stoelmassages op het werk.

Stoelmassages op het werk

Eind 2020 is een 3 jarig samenwerkingsproject afgerond, waarin 27 organisaties (waaronder het RIVM) uit 11 europese landen deelnamen, als onderdeel van het Europese samenwerkingsproject Joint Action CHRODIS PLUS.
Het resultaat is een toolkit voor werkgevers.

Quote RIVM: “De toolkit bestaat uit zeven thema’s. Ieder thema bevat verschillende strategieën en voor iedere strategie zijn concrete interventies uitgewerkt. Hiermee kan een integraal aanbod aan maatregelen samengesteld worden. Veel maatregelen zijn relatief eenvoudig in te voeren: ze vragen geen grote investeringen op het gebied van personeel, tijd of materiaal.”

Het is een inzichtelijk document die elk thema met eenduidige strategie weergeeft welke als steun, inspiratie en leidraad kunnen dienen.

Zoals genoemd is het een integraal aanbod aan maatregelen, en zullen dus ook de uitwerking en resultaten niet alleen binnen een specifiek thema hun uitwerking hebben, maar integraal op het geheel.

Thema 6: Herstel van werk, noemt ruimte voor een massage als mogelijkheid om ruimte tussen werk en ontspanning te creëren.

In dit artikel neem ik je mee in, wat duurzame inzetbaarheid is, en hoe stoelmassages dit kunnen ondersteunen.

Inhoud

Definitie Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is het vermogen om gedurende de hele loopbaan zinvol en productief te blijven werken. Het is een benadering die de noodzaak erkent van werknemers om hun vaardigheden voortdurend te ontwikkelen en aan te passen om beschikbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Een veelgebruikte definitie is die van het NEN (Nederlands Normalisatie Instituut): “Duurzaam werken is het vermogen van de medewerker om gedurende lange tijd een actieve bijdrage te leveren aan de organisatie, rekening houdend met zijn/haar eigen gezondheid en welzijn”.

Duurzame inzetbaarheid houdt rekening met het welzijn van werknemers door ervoor te zorgen dat ze over de nodige tools en ondersteuning beschikken om hun carrièredoelen te bereiken. Dit omvat het bieden van toegang tot middelen zoals opleidings- en ontwikkelingsinitiatieven, flexibele werkregelingen en werkzekerheid.
De toolkit geeft suggesties voor concrete maatregelen om gezondheid en welzijn van jullie medewerkers binnen dat domein te verbeteren.

Hoe stress de duurzaamheid op het werk beïnvloedt

Stress is een belangrijke factor bij het behouden van duurzame inzetbaarheid. In zeer veeleisende en snelle werkomgevingen staan ​​werknemers vaak onder druk om op hun best te presteren en snel resultaten te leveren. Dit kan leiden tot burn-out, vermoeidheid en gebrek aan motivatie, wat op zijn beurt een negatief effect kan hebben op de productiviteit en het werkplezier. Als zodanig is het essentieel voor werkgevers om een ​​omgeving te creëren die stressniveaus vermindert en werknemers helpt hun werklast effectief te beheren.

De rol van positieve geestelijke gezondheid om inzetbaar te blijven

Geestelijke gezondheid is een belangrijke factor bij het realiseren van duurzame inzetbaarheid. Een gezonde werkomgeving en een positieve mentale gezondheid kunnen werknemers helpen zich energieker en gemotiveerder te voelen, wat op zijn beurt hun productiviteit en betrokkenheid verhoogt.

Het is belangrijk om een werkplek te creëren die een positieve geestelijke gezondheid bevordert, zoals een werkplek met een ondersteunende en koesterende cultuur, redelijke werkdruk en erkenning voor de inspanningen van werknemers.

Regelmatige stoelmassages op het werk kunnen ook helpen om de geestelijke gezondheid te verbeteren, omdat de fysieke aanraking van een massage endorfines en serotonine, de ‘geluks’ hormonen, kan vrijmaken. Massages bevorderen ook ontspanning en verminderen stressniveaus, waardoor werknemers zich meer op hun gemak en productiever voelen op de werkplek.

Duurzaam inzetbaar, wat kan de investering opleveren?

Investeren in duurzaam inzetbare oplossingen kan uw organisatie verschillende voordelen opleveren. Het kan de inzetbaarheid van werknemers helpen verbeteren door hen de nodige vitaliteit, competenties en vaardigheden te bieden om actief te blijven op de arbeidsmarkt. Het stelt hen ook in staat om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die passen bij hun werkomstandigheden en om hun kennis en vaardigheden te verbeteren.
Bovendien biedt het een preventieve aanpak voor stress waarmee werknemers in hun professionele leven worden geconfronteerd, waardoor ze de nodige vaardigheden kunnen ontwikkelen om eventuele uitdagingen het hoofd te bieden.

Door te investeren in duurzaam inzetbare oplossingen zorg je ervoor dat jouw medewerkers over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken om ook in de toekomst succesvol te blijven.

De bijdrage van stoelmassage op de inzetbaarheid van medewerkers.

Stoelmassages op het werk kunnen een effectief hulpmiddel zijn om stress op de werkplek te verminderen. Aangetoond is dat massage helpt om cortisol (stresshormoon) te verminderen en dopamine, serotonine en oxytocine (“geluks”) hormonen doen toenemen. Eveneens is aangetoond dat massage het vrijkomen van endorfines bevordert.

Stoelmassages bieden fysieke en mentale voordelen die kunnen helpen stressniveaus te verminderen, de productiviteit te verbeteren en een positieve geestelijke gezondheid te bevorderen. Het helpt werknemers te ontspannen, spierspanning en pijn te verlichten en kan vermoeidheid verminderen. Regelmatige stoelmassages kunnen ook helpen stressgerelateerde ziekten te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren. Ze kunnen werknemers helpen om gefocust, gemotiveerd en productief te blijven, wat uiteindelijk leidt tot meer werkplezier en betrokkenheid.
Bovendien kan stoelmassage het moreel en de teamgeest verbeteren door werknemers een aangename onderbreking van het werk te bieden.
Investeren in duurzame inzetbaarheid met stoelmassage kan ook leiden tot betere prestaties van werknemers, meer werkplezier en betrokkenheid, en minder stress op kantoor.

Fysieke voordelen van stoelmassage voor werknemers

Massage draagt bij aan het reguleren van de balans tussen cortisol en oxytocine, oxytocine heeft o.a. deze positieve effecten:

  1. Stress en angst verminderen: Oxytocine heeft een kalmerend effect op het lichaam en kan helpen stress en angst te verminderen.
  2. Verbetering van de slaap: Oxytocine heeft een positief effect op de slaapkwaliteit en kan helpen de slaapduur te verbeteren en het optreden van slapeloosheid te verminderen.
  3. Pijn verminderen: Van oxytocine is aangetoond dat het pijnstillende effecten heeft en mogelijk effectief is bij het verminderen van chronische pijn.
  4. Verbetering van de gezondheid van het hart: Van oxytocine is aangetoond dat het een positief effect heeft op de gezondheid van het hart, waaronder het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de doorbloeding.
  5. Versterking van het immuunsysteem: Oxytocine heeft een positief effect op het immuunsysteem en kan helpen om ontstekingen te verminderen en de immuniteit te versterken.

Stoelmassages op het werk zijn niet alleen gunstig voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van werknemers, maar ze helpen ook de fysieke gezondheid te verbeteren. Stoelmassage helpt spierspanning te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en pijn en vermoeidheid te verlichten. Het kan ook helpen om het risico op letsel als gevolg van repetitieve bewegingen te verminderen. Regelmatige stoelmassages kunnen helpen om aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals het carpaal tunnel syndroom, te voorkomen en de houding te verbeteren.

De fysieke voordelen van stoelmassages op het werk zijn niet beperkt tot de werkplek. De effecten dragen bij aan het verlagen van stressniveaus, wat op zijn beurt een positief effect kan hebben op de algehele fysieke en mentale gezondheid. Door ontspanning aan te moedigen en het algehele welzijn te bevorderen, kan stoelmassage werknemers helpen om productief en betrokken te blijven op het werk en daarbuiten.

Hoe stoelmassages bijdragen aan de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers

Medewerkerstevredenheid en betrokkenheid zijn sleutelelementen in de duurzaamheid van een organisatie. Een tevreden en betrokken werknemer is eerder productief, creatief en loyaal aan zijn bedrijf. Stoelmassages zijn een effectieve manier om de tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers te vergroten. Studies hebben aangetoond dat massage stress kan verminderen, de mentale helderheid kan vergroten, de slaapkwaliteit kan verbeteren en de spierspanning kan verminderen – dit alles draagt ​​bij aan verbeterde werkprestaties en tevredenheid.

Bovendien kunnen stoelmassages werknemers het gevoel geven gewaardeerd te worden door de organisatie, wat hun moreel en betrokkenheid verhoogt. Regelmatige stoelmassages helpen bij het opbouwen van sterke relaties tussen werknemers, waardoor de samenwerking op de werkplek wordt vergroot.

Hoe stoelmassages de productiviteit op de werkplek verhogen

Stoelmassages kunnen helpen de productiviteit op het werk te verhogen door stress en vermoeidheid bij werknemers te verminderen. Studies hebben aangetoond dat werknemers die regelmatig een stoelmassage krijgen productiever zijn en meer focus hebben. Regelmatige massagesessies helpen ook om de concentratie en mentale helderheid te verbeteren en mentale vermoeidheid te verminderen.

Bovendien kunnen stoelmassages helpen om lichamelijk ongemak en pijn te verminderen die gepaard gaan met langdurig zitten in een bureaustoel. Door de hoeveelheid stress en fysiek ongemak te verminderen, kunnen stoelmassages leiden tot verhoogde productiviteit en betere prestaties op de werkplek.

Impact van stoelmassages op stressniveaus op kantoor

Stoelmassages kunnen een gunstig effect hebben op vijf veelvoorkomende punten die worden genoemd als oorzaken van werkgerelateerde stress:

  1. Hoge werkdruk en deadlines: Stoelmassages kunnen helpen om de fysieke spanning te verminderen die wordt veroorzaakt door een hoge werkdruk en strakke deadlines. Door de spieren te ontspannen kan de massage helpen om de geest te kalmeren en stress te verminderen.
  2. Conflicten op het werk: Stoelmassages kunnen helpen om de spanningen tussen collega’s en leidinggevenden te verminderen. Door de ontspanning die de massage biedt, kan het gemakkelijker zijn om te communiceren en conflicten op te lossen.
  3. Gebrek aan controle: Stoelmassages kunnen helpen om een gevoel van controle te herstellen door werknemers een pauze te geven van hun werk en hen te helpen ontspannen. Dit kan leiden tot een gevoel van hernieuwde energie en een gevoel van controle over hun lichaam en geest.
  4. Werkonzekerheid: Stoelmassages kunnen helpen om angstgevoelens en stress te verminderen die worden veroorzaakt door werkonzekerheid. Door de fysieke en mentale spanning te verminderen die vaak gepaard gaat met stress, kan een stoelmassage helpen om werknemers meer op hun gemak te laten voelen op het werk.
  5. Gebrek aan sociale steun: Stoelmassages kunnen helpen om de sociale banden tussen collega’s en leidinggevenden te versterken. Door samen te werken aan een gezamenlijk doel (het verminderen van stress) kan dit bijdragen aan de opbouw van een betere samenwerking en teamgeest.

Hoewel stoelmassages niet de oorzaak van werkgerelateerde stress kunnen oplossen, kunnen ze wel helpen om de symptomen te verminderen. Door werknemers de kans te geven om te ontspannen en te herstellen tijdens de werkdag, kunnen stoelmassages bijdragen aan een gezondere en productievere werkomgeving.

Voordelen van regelmatige stoelmassages op de prestaties van werknemers

Regelmatige stoelmassages bieden een breed scala aan voordelen voor de prestaties van werknemers op de werkplek.
Stoelmassages staan erom bekend stress te verminderen, de alertheid te verbeteren en vermoeidheid te verminderen, waardoor werknemers de hele dag gefocust en productief kunnen blijven.

Regelmatig stoelmassages op het werk ontvangen draagt bij aan het verhogen van arbeidsvreugde, het moreel en de betrokkenheid. Bovendien kunnen stoelmassages fysieke pijn en stijfheid helpen verminderen, waardoor een comfortabelere werkomgeving ontstaat. Door de spanning in de spieren te verminderen en de doorbloeding te verhogen, kan stoelmassage de houding helpen verbeteren, waardoor een betere ergonomie en betere fysieke prestaties mogelijk worden.

Ten slotte kan stoelmassage ook helpen de creativiteit en mentale helderheid te stimuleren, waardoor probleemoplossend vermogen en besluitvormingsvaardigheden op de werkplek beter worden. Over het algemeen kan een regelmatige stoelmassage een positieve invloed hebben op de prestaties van de werknemer, waardoor een gezondere en productievere werkomgeving wordt gecreëerd.

Kosten-batenanalyse: is investeren in stoelmassage de moeite waard?

Investeren in stoelmassage als onderdeel van duurzame inzetbaarheid op de werkplek kan veel potentiële voordelen hebben voor zowel werkgevers als werknemers. Het is echter belangrijk om de potentiële kosten van een dergelijk programma te begrijpen. Een kosten-batenanalyse kan werkgevers helpen bepalen of investeren in stoelmassage de moeite waard is.

De kosten verbonden aan stoelmassage kunnen bestaan ​​uit de kosten van de massagetherapeut, eventuele apparatuur die nodig is voor de massages en eventuele extra administratieve kosten die nodig zijn voor de uitvoering. Bovendien moeten werkgevers ook overwegen of de kosten van productiviteitsverlies als gevolg van het ontvangen van massages door werknemers worden gecompenseerd door de voordelen van een hogere productiviteit van werknemers door een meer ontspannen en betrokken personeelsbestand.

De voordelen van stoelmassage op de werkplek zijn onder meer een grotere tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers, minder stress, een betere geestelijke gezondheid en welzijn, en een hogere productiviteit. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat regelmatige stoelmassages zelfs kunnen leiden tot vermindering van pijn in het bewegingsapparaat.

Voor werkgevers kan investeren in stoelmassage helpen bij het creëren van een positieve werkomgeving die het moreel van de werknemers verhoogt, het ziekteverzuim en het personeelsverloop vermindert en daarmee onderdeel kan zijn tot het leiden van betere bedrijfsprestaties.

Uiteindelijk moet de beslissing om te investeren in stoelmassage als onderdeel van een duurzame inzetbaarheid op de werkplek gebaseerd zijn op een individuele kosten-batenanalyse. Werkgevers moeten de kosten die gepaard gaan met het implementeren van een dergelijk programma zorgvuldig afwegen tegen de mogelijke voordelen om te bepalen of stoelmassage de moeite waard is.

Praktische stappen voor het implementeren van stoelmassages in jullie programma

Welzijnsprogramma’s voor werknemers zijn in de loop der jaren steeds populairder geworden, omdat werkgevers het belang zijn gaan inzien van het creëren van een omgeving die de fysieke en mentale gezondheid van hun werknemers ondersteunt. Een van deze elementen binnen jullie duurzaamheidsprogramma voor werknemers kan stoelmassage zijn. Het biedt voordelen voor werknemers, waaronder een verbeterde geestelijke gezondheid, minder stressniveaus, verhoogde productiviteit en verbeterde werknemerstevredenheid en betrokkenheid.

Hier zijn enkele praktische stappen voor het implementeren van een dergelijk programma om de inzetbaarheid te vergroten:

1. Stel duidelijke doelen vast: Alvorens stoelmassages onderdeel te maken van een duurzaamheidsprogramma, is het belangrijk om duidelijke doelen vast te stellen die in lijn zijn met de missie en doelstellingen van het bedrijf. Het stellen van doelen helpt ervoor te zorgen dat het programma succesvol is en positieve resultaten oplevert.

2. Identificeer belanghebbenden: Het identificeren van belanghebbenden is essentieel voor het succes van elk zakelijk welzijnsprogramma. Belanghebbenden kunnen werknemers, management en externe partners zijn, zoals zorgverleners of leveranciers.

3. Stel een implementatieplan op: Het ontwikkelen van een implementatieplan is essentieel voor elk zakelijk welzijnsprogramma. Dit plan moet aangeven hoe het programma zal worden uitgevoerd, welke middelen nodig zijn en hoe het succes zal worden gemeten.

4. Start het programma: Nadat alle benodigde onderdelen zijn verzameld, is het tijd om het inzetbaarheidsprogramma met stoelmassage te implementeren. Zorg ervoor dat u werknemers minimaal een week voor de eerste massage van tevoren op de hoogte stelt. Zo kunnen ze afspraken maken.

5. Evalueer het programma: Na het implementeren van het duurzaamheidsprogramma met stoelmassage is het belangrijk om te evalueren hoe succesvol het was. Dit omvat onder meer het onderzoeken van werknemers om erachter te komen wat zij van het programma vonden en hoe het hen beïnvloedde.

Door deze stappen te volgen, implementeert je succesvol een duurzaam inzetbaarheid programma met stoelmassage op jullie werkplek.

Duurzame inzetbaarheid vergroten

Conclusie

Tot slot is duurzame inzetbaarheid een belangrijk begrip op de werkvloer, omdat het medewerkers in staat stelt om gedurende hun hele loopbaan productief, gezond en betrokken te blijven. Stoelmassage kan een rol spelen bij het ondersteunen van duurzame inzetbaarheid, omdat het stressniveaus vermindert en positieve geestelijke gezondheid ondersteunt, terwijl het ook de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers verhoogt en daarmee ondersteunend is voor de basis van productiviteit. Investeren in stoelmassage kan organisaties ook kosten besparen, waardoor het de moeite waard is om de te onderzoeken of het waard is om hierin te investeren. (Dit geldt niet alleen voor stoelmassages, maar elke vorm van duurzame inzetbaarheidsoplossingen die je aan het overwegen bent).

Dank dat je de tijd hebt genomen om het artikel door te lezen, ik hoop dat het bij heeft gedragen in je afweging om stoelmassages aan te beiden als ondersteuning aan jullie duurzame inzetbaarheid maatregelen.

Deel dit artikel op:

alt=""

Geef het gewenste bedrag aan mij door en het adres waar de bon naartoe gestuurd dient te worden en ik zorg voor de rest ✨
MAIL of BEL je verzoek door.