Huidhonger: Waarom aanraking en fysiek contact van levensbelang is.

Huidhonger

Het gevoel van huidhonger is het sterke verlangen naar aanraking en contact met een ander persoon. Dit gevoel kan variëren van verlangen naar een knuffel tot over een arm of been willen wrijven. Dit gevoel wordt o.a. veroorzaakt door een tekort aan oxytocine, een hormoon dat vrijkomt na lichamelijk contact en dat een gevoel van geborgenheid, veiligheid en comfort creëert.

Deze blog gaat in op waarom aanraking en fysiek contact belangrijk zijn en hoe we kunnen proberen een deel van de gevoelens van diepe huidhonger te verlichten door de hand te reiken naar de mensen om ons heen.

Inhoud

Huidhonger betekenis

Huidhonger, ook wel aanrakingshonger genoemd, verwijst naar een verlangen naar fysieke aanraking en contact. Het is een term die vaak wordt gebruikt om het gevoel van eenzaamheid en isolatie te beschrijven dat het gevolg kan zijn van een gebrek aan fysieke aanraking en contact, vooral als er geen hechte relaties of sociale connecties zijn.

Aangenomen wordt dat de behoefte aan aanraking een natuurlijke menselijke behoefte is, vergelijkbaar met de behoefte aan voedsel, onderdak en andere basisbehoeften. Het wordt beschouwd als een belangrijk aspect van het menselijk welzijn, en dat een gebrek aan fysieke aanraking en contact negatieve effecten kan hebben op de fysieke en mentale gezondheid.

Het Coronavirus heeft de behoefte aan huidcontact en fysieke verbinding in ons leven nog meer onder de aandacht gebracht. Door de sociale maatregelen tijdens de coronacrisis werden mensen verhindert fysiek contact met anderen te hebben en voelden veel mensen zich geïsoleerd en afgesloten van elkaar en nam de behoefte aan lichamelijk contact toe.

Aanraking, een primaire levensbehoefte

Fysieke aanraking en contact zijn belangrijk voor het menselijk welzijn omdat het helpt om de natuurlijke menselijke behoefte aan fysieke genegenheid en verbondenheid te bevredigen. Het kan helpen gevoelens van eenzaamheid en isolement te verminderen, een gevoel van verbondenheid en gehechtheid te bevorderen en de algehele stemming en het welzijn te verbeteren.

Onderzoek heeft aangetoond dat fysieke aanraking en contact een aantal fysieke en psychologische voordelen kan hebben. Het kan de afgifte van oxytocine stimuleren, een hormoon dat vaak het “liefdeshormoon” wordt genoemd vanwege zijn rol bij hechting en sociale gehechtheid. Van oxytocine is aangetoond dat het een aantal positieve effecten op het lichaam heeft, waaronder het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaap en het verminderen van pijn.

Bovendien kunnen fysieke aanraking en contact ook de afgifte van endorfines stimuleren, die natuurlijke pijnstillers en stemmingsverbeteraars zijn. Het vrijkomen van endorfines kan helpen het algehele welzijn te verbeteren en een gevoel van ontspanning en geluk te bevorderen.

Huidhonger symptomen

Huidhonger is een term dat vooral wordt gebruikt om de ervaringen te beschrijven van baby’s en jonge kinderen die onvoldoende fysiek contact en genegenheid krijgen, en het verwijst ook naar de gevoelens van volwassenen die een gebrek aan aanraking en fysieke genegenheid in hun leven ervaren.

Het gevoel kan van persoon tot persoon verschillen, maar wordt over het algemeen omschreven als een gevoel van intens verlangen of verlangen naar lichamelijk contact en genegenheid. 

Enkele veel voorkomende tekenen en huidhonger symptomen kunnen zijn:

  1. Lichamelijke symptomen: Sommige mensen kunnen lichamelijke symptomen ervaren als ze geen aanraking kunnen krijgen, zoals een hartkloppingen, slaapproblemen of een verminderde eetlust.
  2. Emotionele symptomen: Een gebrek aan aanraking en fysieke genegenheid kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, verdriet of depressie. Sommige mensen kunnen zich ook angstig of geagiteerd voelen als ze anderen niet kunnen aanraken of aangeraakt kunnen worden.
  3. Sociale symptomen: mensen die huidhonger ervaren, kunnen een gebrek aan verbinding met anderen voelen en kunnen moeite hebben om hechte relaties aan te gaan of te onderhouden.
  4. Cognitieve symptomen: een gebrek aan aanraking kan ook het cognitief functioneren beïnvloeden, wat leidt tot problemen met concentratie, geheugen en besluitvorming.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen ook door andere factoren kunnen worden veroorzaakt en niet noodzakelijkerwijs wijzen op huidhonger. Als jij deze symptomen ervaart en je zorgen maakt over jouw welzijn, is het belangrijk om met een zorgverlener te praten voor een juiste diagnose en behandeling.

Stimuleren van de afgifte van oxytocine
(het "liefdeshormoon")

Aanraking is een belangrijk onderdeel van menselijke interactie en zonder aanraking kan ons immuunsysteem eronder lijden. Studies hebben ook aangetoond dat huidhonger de niveaus van oxytocine verlaagt, een hormoon dat ook bekend staat als het liefdeshormoon.

Oxytocine wordt in verband gebracht met positief sociaal gedrag zoals vertrouwen en empathie. Zonder voldoende productie van oxytocine voelen mensen zich minder verbonden of kunnen zich eenzaam voelen en moeite hebben om diepe banden met anderen aan te gaan. Naast het verlagen van de oxytocinespiegel kan huidhonger ook stresshormonen zoals cortisol verhogen, wat het immuunsysteem kan verzwakken en kan leiden tot verhoogde vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Van oxytocine is aangetoond dat het een aantal positieve effecten op het lichaam heeft, waaronder:
 
  1. Stress en angst verminderen: Oxytocine heeft een kalmerend effect op het lichaam en kan helpen stress en angst te verminderen.
  2. Verbetering van de slaap: Oxytocine heeft een positief effect op de slaapkwaliteit en kan helpen de slaapduur te verbeteren en het optreden van slapeloosheid te verminderen.
  3. Pijn verminderen: Van oxytocine is aangetoond dat het pijnstillende effecten heeft en mogelijk effectief is bij het verminderen van chronische pijn.
  4. Verbetering van de gezondheid van het hart: Van oxytocine is aangetoond dat het een positief effect heeft op de gezondheid van het hart, waaronder het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de doorbloeding.
  5. Versterking van het immuunsysteem: Oxytocine heeft een positief effect op het immuunsysteem en kan helpen om ontstekingen te verminderen en de immuniteit te versterken.oelen

Liefdevolle aanraking bevordert een gevoel van verbondenheid en gehechtheid

Het belang van aanraking in ons leven kan niet genoeg worden benadrukt. Waarom verlangen we ernaar?

Het antwoord ligt in het feit dat wij sociale wezens zijn en aanraking ons in staat stelt om via de huid een band met een ander te creëren. Iemand aanraken kan een intieme manier zijn om liefde en zorg te tonen. Door liefdevolle aanraking kunnen we onze gevoelens voor elkaar uiten, waardering tonen, onze affectie uitten en de liefde en zorg naar de ander uitten om sterke relaties op te kunnen bouwen. Het helpt ons om ons verbonden te voelen met elkaar, en biedt troost en warmte.

Het is een van de belangrijkste manieren waarop wij ons met elkaar verbinden. We verlangen ernaar omdat het een diep gevoel van verbondenheid stimuleert en een intieme band schept tussen twee mensen. Via de huid kunnen we elkaar door fysiek contact energetisch aanvoelen. Dit helpt ons een speciale, unieke band met iemand anders te creëren en stelt ons in staat onze gevoelens op een heel reële manier te delen.

Iemand op een liefdevolle manier aanraken gaat niet alleen over lichamelijk contact; het gaat over elkaar aanvoelen via de energie die er tussen ons is. Dit type verbinding wordt vaak een “energetische overdracht” genoemd en het helpt ons om ons dichter en meer verbonden te voelen dan ooit tevoren. Het kan ongelooflijk krachtig zijn en staat bekend om het versterken van relaties, het opbouwen van vertrouwen en het helen van emotionele wonden.

Het is ook een belangrijk onderdeel van zelfzorg, want door onszelf liefdevol aan te raken kunnen we ons emotioneel en fysiek beter voelen. Of we ons nu verbinden met een ander of gewoon tijd nemen voor onszelf, liefdevolle aanraking kan ongelooflijk goed zijn voor onze geestelijke gezondheid en ons algemeen welzijn.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel fysieke aanraking en contact een belangrijk aspect kunnen zijn van het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en isolement, het geen vervanging is voor de emotionele en sociale connecties die essentieel zijn voor het menselijk welzijn. Het is belangrijk om ook de onderliggende emotionele en sociale behoeften aan te pakken die kunnen bijdragen aan gevoelens van eenzaamheid en isolement.

Hoe massage positief kan bijdragen aan het verminderen van huidhonger

Massage kan positief bijdragen aan huidhonger door fysieke aanraking en contact te bieden, wat gevoelens van eenzaamheid en isolement kan helpen verlichten.
Mensen hebben een natuurlijke behoefte aan fysieke aanraking en contact, en massage kan een manier zijn om deze behoefte op een veilige en consensuele manier te bevredigen.

Naast de emotionele voordelen van massage, kan het ook fysieke voordelen hebben voor de huid. Massage bevordert de bloedsomloop, wat weer helpt om zuurstof en voedingsstoffen naar de huid te brengen en een gezonde huidcelgroei te bevorderen. Massage kan ook helpen om de spieren te ontspannen, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden en de algehele teint en textuur van de huid verbetert.

De fysieke aanraking en het contact van massage kan de afgifte van oxytocine stimuleren. Van oxytocine is aangetoond dat het een aantal positieve effecten op het lichaam heeft, waaronder het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaap en het verminderen van pijn.Massage kan ook de afgifte van endorfines stimuleren, dit zijn natuurlijke pijnstillers en stemmingsverbeteraars. Het vrijkomen van endorfines kan helpen het algehele welzijn te verbeteren en een gevoel van ontspanning en geluk te bevorderen.
Daarnaast kan massage bijdragen om stress en angst te verlichten door de afgifte van dopamine en serotonine te stimuleren.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel massage een nuttige manier kan zijn om huidhonger aan te pakken, het geen vervanging is voor de emotionele en sociale connecties die essentieel zijn voor het menselijk welzijn. Het is belangrijk om ook de onderliggende emotionele en sociale behoeften aan te pakken die kunnen bijdragen aan gevoelens van huidhonger.
Bij het onderzoeken van deze dieperliggende oorzaken, kan massagetherapie mogelijkheden bieden om te onderzoeken waar de oorzaak van deze behoefte vandaan kan komen.

alt=""

Geef het gewenste bedrag aan mij door en het adres waar de bon naartoe gestuurd dient te worden en ik zorg voor de rest ✨
MAIL of BEL je verzoek door.